Tags

,

images (2)

Aproape în orice sport obiectivul primordial este antrenarea abilităților specifice, a mușchilor implicați în timpul competiției, a mișcărilor pe care respectivul sport le comportă. Mai puțini se apleacă însă spre antrenarea psihicului în a face față cu succes provocărilor.

Este unul din motivele pentru care marile noastre performanțe se lasă așteptate. Când ajungem să ne confruntăm cu sportivi din alte țări, elanul se taie, talentul parcă nu mai e de ajuns și multe din marile noastre valori se aplatizează aparent fără explicație. De fapt explicații există, desigur nu cele ale oficialilor care îneacă aproape fiecare insucces în scuze ce nu fac altceva decât să pregătească terenul pentru următorul eșec.

Din punctul meu de vedere, unul din motivele contraperformanțelor repetate este lipsa  antrenamentului abilităților mentale, care face imposibil accesul la etajele superioare ale performanței.

Una din competențele mentale indispensabile performanței este rezistența mentală, Mental Toughness cum îi spun americanii. Ea a făcut de-a lungul istoriei diferența între marii oameni de știință, filosofi, luptători, etc. și contemporanii lor.

Ce înseamnă să fii puternic mental?

  • să înfrunți cu seninătate adversitatea
  • să îmbrățișezi provocarea
  • să ieși cu ușurință din zona de confort
  • să vezi durerea ca pe o recompensă a depășirii limitelor

Înseamnă că atunci când ai de făcut față adversității sau unor provocări neașteptate, să rămâi concentrat și să treci prin ele în loc să devii speriat, îngrijorat sau anxios.

Arnold Schwarzenegger, omul care a excelat în sport, afaceri și politică, spune în documentarul “Pumping Iron”: “ultimele trei sau patru repetări sunt cele care fac muschii să crească. Acea zonă de durere îi separă pe campioni de ceilalți. Asta lipsește celor mai mulți, curajul să continue prin durere indiferent ce se întâmplă“.

Muhammad Ali întrebat de un reporter în sala de antrenament câte abdomene a făcut îi răspunde “Nu știu, nu le număr decât de unde începe să doară“.

Jack Dempsey afirma “un campion e cineva care se ridică de jos atunci când nu poate“.

Ce i-a făcut pe Arnold să termine seria, pe Ali să-și depășească limitele zâmbind și pe cei ca Dempsey să se ridice atunci când totul în tine îți spune să rămâi jos? Unii îi spun inimă de luptător, alții mentalitate de învingător sau ambiție.   In fapt, este toate acestea, este reziliența minții.

Cum se obține? Prin antrenament. Exact cum ne antrenăm mușchii, la fel trebuie antrenat și creierul pentru a fi pregătit să reacționeze conform aspirațiilor noastre.